torsdag den 14. januar 2016

Wonder

Wonder af R. J. Palacio
Udgivet: 01.09.2014
Genre: Social realisme
Sider: 359
Forlag: Alvilda
Antal stjerner****
Originalsprog: Engelsk
Sprog: Dansk
Handling: Augie ønsker at være en ganske almindelig 10-årig dreng. Han spiller videospil, spiser is og føler sig i det store hele meget normal - på indersiden. Augie har et deformt ansigt, som er en stor forhindring i hans liv. Han skal for første gang begynde i skole og hopper lige ind i en 5. klasse. Indtil nu har Augie fået hjemmeundervisning, for der er mange betænkeligheder ved at være på en fremmed sted. Vil han blive accepteret?
Skrivning: Bogen er inddelt, så man læser fra forskellige synspunkter. Når man følger Augies point of view (POV) er grammatikken perfekt, mens Justins (Olivias kæreste) POV er meget uformelt og hverdagsagtigt. Det giver faktisk en fed effekt, fordi man så kommer et skridt nærmere personernes tankegang.
Mine tanker mens jeg læste bogen: Det er egentligt vildt, hvor sjældent man tænker over, hvor godt man har det. Augie føler sig såret over, hvor forskrækkede folk bliver, når de ser ham for første gang. Man tænker bare ikke over det. Personligt kigger jeg lige en ekstra gang, når jeg ser folk, som ser anderledes ud end det typiske. For Augies ultra ordinære søster Olivia er det også lidt pinligt for hende at have en deform bror, for det bliver hun også dømt for. 10-års alderen er et vendepunkt, hvor man ikke bare siger, hvad man mener, men også begynder at have mere fordumsfulde holdninger, hvilket tydeligt kommer til udtryk her.
Min holdning: Jeg synes, denne roman er lidt barnligt skrevet, men det giver den faktisk lidt ekstra charme. Man kan ikke undgå at føle med Augie, men samtidigt har man fuld forståelse for hans omgivelser. Bogen starter en konflikt i ens indre, som bøger helst
også skal!
Sammenligning: Denne bog minder mig faktisk en del om Percy Jackson, fordi de skiller sig lidt ud af mængden ved at være unikke, men det bliver bare ikke altid positivt modtaget.
Bemærkninger: Augie har en lærer, som skriver læresætninger, eleverne skal fundere over. Læresætningerne er quotes såsom: ''Det, der er smukt, er godt, og den, der er god, skal snart blive smuk.'' - Sappho
Den anbefales, hvis du ønsker at studse lidt over venskaber og idealer!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar