lørdag den 12. december 2015

Looking for Alaska

Looking for Alaska af John Green
Udgivet: 28.02.2013
Genre: Social realisme og YA
Sider: 271
Forlag: Harper Collins
Antal stjerner**
Originalsprog: Engelsk
Sprog: Engelsk
Handling: Miles Halter også kaldet Pudge starter på en kostskole, hvorefter hele hans liv ændres. Indtil da har hans liv været betydningsløst, og Pudge har aldrig rigtig passet ind. Han har dog altid fundet tryghed i folks sidste ord som fx François Rabelais'. På skolen møder han Alaska. Hun har en vild personlighed og trods hendes kæreste, kan Pudge ikke lade være med at være betaget af hende. I takt med at Pudge bliver en del af hendes vennegruppe, bliver han spindlet længere og længere ind i  hendes verden.
Skrivning: Kapitlernes titler hedder x dage før/efter fx 9 dage før. Det giver en virkelig fed effekt, fordi man konstant følger med i tiden, og samtidigt fokuserer man virkelig på vendepunktet i bogen. Der lægges stor vægt på Pudges følelser og holdninger, som egentligt er okay, men Pudge er generelt en meget negativ person.
Mine tanker mens jeg læste bogen: ''Gud, hvor er den dog deprimerende!'' Man skal (ifølge mig) ikke planlægge at læse Looking for Alaska på et par dage eller uger. Jeg fik personligt hele tiden læseblokade, da jeg kæmpede for at færdiggøre denne bog.
Min holdning: Jeg ved ikke, om man decideret kan sige, bogen ikke er velskrevet. Jeg mener bare ikke, den er særlig god. Jeg kom måske til at grine en eller to gange igennem hele bogen, og det er ifølge mig bare ikke nok. De allersidste sider i bogen samler alle elementer i bogen super godt, men det gør bare ikke op for bogens mangler.
Sammenligning: Den minder rigtigt meget om Som stjerner på himlen. De mandlige hovedpersoner i begge bøger følger François Rabelais' citering: "I go to seek a Great Perhaps.''
Bemærkninger: Jeg elsker omslaget! Det er så feminint og repræsenterer Alaska godt med de hvide blomster, der forresten først nævnes sent i bogen. For mig giver titlen dog ikke mening, hvilket titler ellers som regel gør, når man læser bøger på originalsproget.
Den anbefales bestemt ikke!

2 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med dig i at bogen ikke er John Greens bedste, men jeg kan faktisk godt se meningen med titlen. Ja faktisk både den engelske og den danske:
  På dansk hedder den "Gåde om Alaska" og det er jo fordi Alaska er en gåde for Miles.
  Og på engelsk, "Looking for Alaska", er den måske lidt mere tricky, men faktisk utrolig intelligent. Miles er ude for at finde sit "Store måske". Man kan altså sige at han er "Looking for his Great Perhaps". Han Store Måske, meningen med livet og døden, er Alaska. Derfor leder han efter Alaska, "Looking for Alaska".

  SvarSlet
  Svar
  1. Efter min mening bør titlerne være i harmoni med hinanden.
   Jeg kan godt lide titlen ''Gåden om Alaska,'' men den er bare lidt flad.
   Din teori er fantastisk! Da jeg hørte ''Looking for Alaska,'' tænkte jeg faktisk mere på værdierne Alaska havde, som han så ledte efter, men det gav bare ikke helt mening (før jeg hørte din teori).
   For at være helt ærlig synes jeg ikke, Pudge leder så meget efter meningen med livet/døden. Han kører bare mere rundt i et sort hul, men det er bare min tolkning!

   Slet